Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
IMG_5007

Enthousiasme voor voorstellen Weerdje

Grotere woningen, meer samenwerking met de scholen in de buurt, ontmoetingsruimtes in het gebouw en de aanleg van een beleef- en beweegtuin waar mensen zelf kunnen tuinieren. Dit zijn enkele voorstellen van woningcorporatie Habion voor de Tweede jeugd van woonzorgcentrum Het Weerdje in Doetinchem. Het is de vertaling van de 950 wensen en ideeën, bijeengebracht in de voorafgaande acht weken. 


Sinds maart dit jaar is er extra reuring in Het Weerdje. Bewoners, vrijwilligers, betrokken buurtgenoten en organisaties bogen zich in het begin van de lente over de vraag: ‘Hoe wilt u prettig oud worden in Het Weerdje?’ Alle wensen en ideeën voor een tweede jeugd van Het Weerdje zijn in het werkatelier door een team mensen vertaald en teruggelegd aan de belangstellenden.

 

Gemeente volgt ontwikkelingen op de voet
De aanwezige wethouder Ingrid Lambregts (Wijk- & Buurtontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) van de gemeente Doetinchem was enthousiast: “Deze aanpak past uitstekend bij ons beleid bij vergelijkbare issues in de stad. De gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet.”

 

Ontmoeten, verbinden & groeien
Kernbegrippen bij Het Weerdje, een tweede jeugd zijn ontmoeten, verbinden & groeien. Deze begrippen komen dan ook terug in de voorstellen. Bij ‘ontmoeten’ moet worden gedacht aan een grote ontmoetingsruimte op de begane grond, waar plaats is voor bijvoorbeeld een Grand Café en kleinere ruimtes voor ontmoetingen op diverse andere plekken, zoals woonkeukens. Het spellokaal dat op 1 juni aanstaande zijn deuren opent in Het Weerdje, draagt hier ook aan bij. ‘Verbinden’ gaat over contacten tussen Het Weerdje met de omgeving, de buren, de scholen in de buurt en wat verder weg. ‘Groeien’ staat voor ontwikkeling naar zelfstandigheid en samenredzaamheid van de bewoners. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de beweeg- en beleeftuin. Projectleider Ilona Timmers van Habion: “De tuin is mooi maar wordt weinig gebruikt. De mensen uit deze omgeving willen graag meer buiten bezig zijn. Op die wensen spelen we graag in.”

 

Hoe verder?
“Van betrokkenen horen we vooral dat we op de goede weg zijn met de vertaling van de wensen. Dat is fijn, want nu kunnen we verder tekenen en rekenen en de plannen concreter maken. Zo begrijpen we dat het idee om kamers samen te voegen tot grotere woningen ook goed is ontvangen,” vult mede-projectleider Els van Betten, ook Habion, aan.

 

‘Ik hoop dat mam het gaat meemaken’
Bedankt voor de geweldige presentatie van een mooi project. Ik hoop dat mam het gaat meemaken!
Anneke (dochter van een toekomstige bewoonster van Het Weerdje)

 

Kijkje nemen?
Habion gebruikt de komende tijd voor verfijning en toetsing op haalbaarheid en komt op 29 augustus tijdens een Gangmakersavond bij de mensen terug. Ook in de tussentijd zijn mensen welkom om een kijkje te nemen in Het Weerdje. Elke donderdag is Habion tussen 11.00u en 15.00u aanwezig voor een gesprek of een kijkje in de modelwoning.

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide