Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
DSC_0556

Aan de slag in Amsterdamse wijk Jeruzalem

De bouw van Blok M in de wijk Jeruzalem in Amsterdam Oost is definitief. Er is lang gepraat over de vernieuwing van dit naoorlogse, karakteristieke wijkje. Nu gaan we echt aan de slag.

Mozaïekbank
Tijdens de start bouw waren er toespraken van René Grotendorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rochdale, Thijs Reuten, wethouder Stadsdeel Oost en Peter Boerenfijn, bestuurder van Habion. Samen met de bewoners is het hen uiteindelijk gelukt. Om de betrokkenheid van de buurt tot uitdrukking te brengen, en ze daarvoor te bedanken, is er samen met de oude- en toekomstige bewoners een bank gemozaïekt. Deze bank krijgt een plaats  in de toekomstige binnentuin van het nieuwe gebouw. De mozaïekbank is door bewoners van de wijk ontworpen.

Samenwerking
Woningstichting Rochdale bouwt 84 sociale huurwoningen speciaal voor ouderen waarna woningcorporatie Habion dit zal kopen, beheren en verhuren. Habion is een landelijk werkende corporatie gespecialiseerd in ouderenhuisvesting. Door de kennis van beide partijen heeft deze samenwerking, zeker gezien de doelgroep in de wijk Jeruzalem,  meerwaarde. De woningen zijn voor bewoners vanaf 65 jaar. In de plint komen verschillende (zorg)voorzieningen zoals een apotheek, een fysiotherapeut en huisartsenpost. Ook komt er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Jeruzalem wordt een zogeheten ‘woonservicewijk’ waarbij ook de omgeving gebruik kan maken van deze gebundelde faciliteiten.  Bewoners kunnen zo lang in de wijk blijven wonen. Stadsdeel Oost heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming hiervan .

Vernieuwing noodzakelijk
Na ruim vijftig jaar voldoen de woningen in Jeruzalem niet meer aan de eisen van deze tijd. Een fysieke ingreep van restauratie en deels sloop is daarom noodzakelijk. Het streven is de woningen in Jeruzalem duurzamer en energiezuiniger te maken. Alle betrokken partijen hebben in dit planproces rekening gehouden met de cultuur- en bouwhistorische waarden en de betekenis van de wijk. De stedenbouwkundige structuur en de tuindorp-gedachte blijven zo behouden. De renovatie biedt tegelijkertijd kansen en mogelijkheden voor de huidige en de toekomstige bewoners. Jeruzalem  kreeg eerder als eerste naoorlogse wijk de status van Rijksmonument vanwege zijn bijzondere architectuur en stedenbouw. Minister Plasterk verrichtte de officiële handeling.

 

2 Responses to “Aan de slag in Amsterdamse wijk Jeruzalem”

  1. Joost Maas zegt:

    Leuk!

  2. Nur zegt:

    Hi and thanks for viisting my blog. Good luck with your exciting new step. Maybe one day I can greet you as a fellow Berliner. For now, greetings from Amsterdam!

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide