Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd

Amsterdam

Reuring in Jeruzalem

IMG_1074

‘We willen graag zelf klussen in de woningen, een maatjesproject om samen dingen te doen en een goede mix van jonge en oudere bewoners in de buurt.’ Dit waren slechts enkele van de talrijke wensen en ideeën, die over tafel kwamen op de inspiratiedag in het Willem Dreeshuis in de Amsterdamse wijk Jeruzalem. Daarvoor hadden zich op woensdag 22 oktober 2014 zo’n 150 belangstellenden gemeld. Bewoners van het Willem Dreeshuis en heel veel betrokken inwoners en organisaties uit de wijk. ‘Fijn dat we mogen meedenken, want we willen in deze wijk graag op een prettige manier oud worden,’ was een veelgehoorde reactie.
Samen met bewoners onderzoeken de Ouderen Adviesraad Oost, Dynamo, de gemeente Amsterdam, Amstelring, Amsta en Habion hoe de wijk Jeruzalem nu en in de toekomst aantrekkelijk kan blijven voor met name ouderen.

Hoe wilt u oud worden in Jeruzalem?
De inspiratiedag, waar ook wethouder Thijs Reuten van het stadsdeel aanwezig was, was een initiatief van Habion. Met collegacorporatie Rochdale werkt Habion aan het nieuwe woongebouw (blok M) voor ouderen aan de Van ’t Hofflaan (hoek Ingenhouszhof). In het woongebouw is op de begane grond plek voor ontmoeten en bedrijvigheid. Die willen we graag aan de hand van de wensen van toekomstige bewoners invullen. Er zijn daarnaast nieuwe ontwikkelingen rondom het gebouw aan de Ingenhouszhof waar Amsta zorg verleent en het Willem Dreeshuis waar Amstelring verantwoordelijk is voor de zorg. Een mooi moment om met de organisaties die in de buurt actief zijn aan de wijkbewoners te vragen hoe zij hier oud willen worden. Belangrijke thema’s in deze wijk blijken een veilige en schone buurt, betaalbare huizen, de aanwezigheid van voorzieningen om de hoek, de mogelijkheden om met elkaar dingen te doen en te ondernemen, zelfstandigheid, toegankelijkheid en een goede bereikbaarheid.

Woensdag 10 december 2014
Om alle wensen, ideeën en plannen samen met de bewoners uit te werken, was er tot woensdag 10 december werkatelier. Een prachtige kaart met alle voorzieningen en dingen-te-doen in de wijk, het initiatief van bewoners  om zelf hun woningen op te knappen, veel aandacht voor veiligheid, een actie om buslijn 65 te behouden. Het kwam allemaal aan bod tijdens de terugkomdag van de activiteiten om Jeruzalem een 2e jeugd te geven. De organisaties en actieve bewoners hebben afgesproken door te gaan op de ingeslagen weg. Daarbij spannen ze zich in om zoveel mogelijk instellingen, instanties en vooral ook buurtbewoners te enthousiasmeren om mee te doen en van Jeruzalem nu en in de toekomst een wijk te maken waar het voor jong en oud fijn wonen is.

Leest het laatste nieuws over Amsterdam>>

Geef een reactie:

Uw naam

Uw email

Uw bericht

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide