Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
zon op de Benring

Collectieve zonne-energie vanaf het dak van ’t Kampje

Op donderdag 18 augustus start op ZonnepanelenDelen.nl de crowdfunding voor de 490 zonnepanelen op zorgcentrum ’t Kampje. Iedereen kan investeren in dit zonnedak en op die manier profiteren van het rendement van de zonne-energie. Na het succes van het zonnedak op De Benring in Voorst starten Habion en Urgenda nu dit tweede ZonOpZorg project in Loenen aan de Vecht om te zorgen voor meer zonne-energie in Nederland.

 

Samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda is Habion het initiatief ZonOpZorg gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Na het eerste succes in Gelderland wordt nu het tweede project gestart. Via de crowdfundingswebsite ZonnepanelenDelen.nl kan iedereen mede-eigenaar worden van het zonnedak op ’t Kampje. Er kan in vele zonnepanelen worden geïnvesteerd maar er kan ook al worden meegedaan met één ZonneDeel (à € 25,-). Bij een succesvolle campagne – er is een bedrag van € 150.000 nodig – zullen de 490 zonnepanelen in het najaar van 2016 geplaatst kunnen worden op de 4 verschillende dakdelen van het zorgcentrum.

 

Minder elektriciteitskosten en hoger rendement op investering
Zorghuizen met zonnepanelen zijn in Nederland nog vrij schaars, ondanks het potentieel van de vaak grote en platte daken. Tevens gebruiken zorghuizen relatief veel energie, wat elk jaar flinke kosten met zich meebrengt. In een tijd waarin veel zorghuizen het financieel moeilijk hebben is het zaak om die kosten naar beneden te krijgen. Dit kan door zelf duurzaam elektriciteit op te wekken.

 

De 490 zonnepanelen op de ’t Kampje wekken net zo veel op als circa 40% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik, wat gelijk staat aan het verbruik van 30 huishoudens. De duurzaam opgewekte stroom wordt gebruikt door de bewoners van ‘t Kampje zelf en de crowdfunders ontvangen een jaarlijks rendement in euro’s met een verwacht rendement van 3,5%, wat kan oplopen tot wel 5,1%, afhankelijk van hoe goed de zon het heeft gedaan dat jaar. Na 16 jaar krijgt men de inleg gewoon weer terug. Vanaf dat moment heeft zorgcentrum ’t Kampje met een volledig afbetaald zonne-energiesysteem nog jarenlang een lagere energierekening.

 

Een betere wereld achterlaten
De initiatiefnemers willen laten zien dat niemand te oud is om het duurzame voorbeeld te geven. Door zorghuizen in Nederland via ZonOpZorg zelf een deel van hun energie duurzaam op te laten wekken, dragen de crowdfunders hun steentje bij aan een volhoudbare wereld voor hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. (Groot)ouders kunnen nu letterlijk een zonnepaneel aanschaffen voor hun kind of kleinkind. Bij de tijd dat zij gaan studeren is er zo een mooi duurzaam spaarpotje gegroeid. Zo kan iedereen, ook mensen zonder een eigen geschikt dak voor zonnepanelen, bijdragen aan meer duurzame energie in ons land.

 

Investeren in ’t Kampje is vanaf 18 augustus mogelijk op https://www.zonnepanelendelen.nl/kampje

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide