Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
documentaire-kruispunt-de-benring-voorst-habion

Documentaire Kruispunt: Voorst Vooruit

Op zondag 15 oktober zond het televisieprogramma Kruispunt een documentaire uit over De Benring in Voorst. Wanneer een belangrijke voorziening als een verzorgingshuis uit je dorp of wijk dreigt te verdwijnen, kun je dat met succes tegenhouden, door samen de schouders eronder te zetten. Dat is de belangrijkste boodschap van de 25-minuten durende film “Voorst Vooruit”. Bekijk de documentaire: https://www.kro-ncrv.nl/kruispunt/seizoenen/seizoen-2017/voorstvooruit

De Benring: van dreiging sluiting tot centraal ontmoetingspunt
Verzorgingshuis De Benring dreigde te sluiten. Dat had te maken met de leegloop sinds de overheid verlangt dat ouderen langer thuis blijven wonen. Het is mede aan bakker Paul Bril te danken dat zijn dorp weer een kloppend hart heeft. Hij zag met lede ogen toe hoe Voorst wéér een voorziening armer dreigde te worden. Er was al een verzorgingshuis gesloten en nu dreigde ook De Benring de deuren te moeten sluiten. Dankzij de inzet van Paul en zijn medebestuursleden van de woonzorgcoöperatie hebben de dorpsbewoners de handen ineengeslagen en is de Benring nog steeds open en wordt het ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt.

Een 2e jeugd
Met veel pionieren en vallen en opstaan geven de dorpelingen De Benring een tweede jeugd. Inmiddels wonen er jongeren, mensen met een verstandelijke beperking, ouderen met dementie en binnenkort komen er woningen voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben na, bijvoorbeeld, een ziekenhuisopname. Maar er komt ook een kledingwinkel en een sociale werkplaats waar snoep wordt verpakt.

Huis van het Dorp
De dorpsgenoten hebben met behulp van de eigenaar van het gebouw, woningcorporatie Habion, een eigen woonzorgcoöperatie opgericht en zo runnen ze nu zelf de Benring. Daarbij staat nu de verbinding tussen de inwoners van Voorst en de bewoners van de Benring centraal. Zo kunnen dorpelingen ook samen met bewoners eten in een speciaal restaurant in de Benring dat nu Het Huis van het Dorp wordt genoemd.

2 Responses to “Documentaire Kruispunt: Voorst Vooruit”

  1. Linda Langenhof zegt:

    Habion wat lees ik nu! Dat het te danken is aan Paul Bril, nee nee. Als ik terug ga naar het voorjaar van 2017 toen waren er een Paul Gussincklo en een Dennis Langenhof die de boel op poten hebben gezet om er iets van te maken. Er werden plannen met hun gemaakt voor een verbouwing en die verbouwing is er gekomen. Dat jullie met Paul Gussincklo niet verder wilden dat snap ik nu, maar dat jullie Dennis Langenhof nooit die kans hebben gegeven. Het is niet aan Paul Bril te danken maar aan Paul Gussincklo en Dennis Langenhof. En NCRV.nl/kruispunt had dat mogen weten.

  2. Linda Langenhof zegt:

    Correctie voorjaar 2016

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide