Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
IMG_4523

Gangmakersavond Buiten Zorg druk bezocht

Om de voortgang van Buiten Zorg een tweede jeugd te bespreken waren buurt en bewoners op woensdag 16 maart 2016 uitgenodigd voor een Gangmakersbijeenkomst. Deze bijeenkomst was geheel gewijd aan de locatie Buiten Zorg. De locatie Grenswoude had een eigen bijeenkomst.

 

Honderd aanwezigen
De avond werd gepresenteerd door Els van Betten, conceptontwikkelaar bij Habion. Op haar vraag wie er aanwezig was, blijkt dat er die avond een mooie mix was van mensen uit wijk, bewoners, vrijwilligers en professionals. Bij elkaar zo’n 100 aanwezigen.

 

Anne Leemhuis: Wat er ook gebeurt, u kunt hier gewoon blijven wonen
Het openingswoord is voor bestuurder van Magentazorg Anne Leemhuis. Hij legt nog eens uit waarom we dit traject met elkaar ingaan. Er komen geen mensen meer in het verzorgingshuis met nieuwe indicaties. Dat is sinds 1 januari 2015 nieuw overheidsbeleid. Voor de mensen die er nu wonen verandert er niets.
Om Buiten Zorg ook voor de toekomst te behouden voor ouderenhuisvesting moet er iets veranderen. Daarom gaan we met elkaar aan de slag om het gebouw aantrekkelijk te houden.
Daar zijn in november en december 2015 heel veel ideeën voor opgehaald. Deze worden nu uitgewerkt tot een plan. Dit soort plannen heeft tijd nodig, ze moeten immers ook betaalbaar zijn.
We houden u natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Organisaties: Wij gaan het niet zelf doen
Els van Betten: “Magentazorg doet het heel goed, dus je zou zeggen: Er hoeft niet veel te veranderen. Maar zoals Anne Leemhuis al zei: “verandering is wél noodzakelijk”. De bewoners willen de reuring houden, gezelligheid, samen eten, activiteiten. Meer te doen hebben met elkaar. Wij (Habion en Magenta Zorg) organiseren dat niet zélf. Wij willen de regie over dit huis aan de bewoners en de wijk overlaten. U woont hier tenslotte. Wij faciliteren het proces: “samenredzaam”.
Daarom hebben wij de buurt gevraagd om met ons mee te denken. Er is inmiddels een groep mensen die meedenkt: de Omdenkers, ook Buitenomdenkers genoemd.”

 

De Buitenomdenkers: denk en doe mee!
Een van de mensen van de Buitenomdenkers is Herman Disma. Hij vertelt over het proces: er gaat veel veranderen, nu wonen en zorg worden gescheiden en mensen zelf voor de activiteiten moeten zorgdragen. Daar is geen financiering meer voor. Bewoners moeten daarnaast meer zelf de regie nemen, maar mensen kunnen, dat mede vanwege hun hoge leeftijd niet allemaal zelf.
Om te kijken welke rol we daar als gemeenschap in kunnen vervullen is er een werkgroep ontstaan met Habion en Magentazorg. Die werkgroep gaan we meer vorm geven. We kijken ook welke vorm die moet hebben en wie er nog meer moet worden betrokken.
Duidelijk is dat we meer mensen nodig hebben om gezamenlijk de kar te trekken als buurt en gemeenschap. En dan gaat het ons om een groep mensen met meerdere expertises.

Dus hierbij de oproep of u na wilt denken om met ons mee te denken – omwonenden en belangstellenden – en ook mensen die er niet zijn die u kent. Er is de komende weken op de woensdagen werkatelier. Vanaf 11.00 uur kunt u binnenlopen en vragen stellen en contactgegevens achterlaten.

 

Gebouw: keuze en flexibiliteit
Er wordt divers gedacht over de woningen. Op dit moment zijn er binnen Buiten Zorg (als je ook de aanleunwoningen meerekent) 3, 2 en 1 persoonskamers. Die flexibiliteit en keuzemogelijkheid is belangrijk.. Om goed aan de vele wensen van u tegemoet te komen wordt in een marktonderzoek onderzocht welke behoefte er is aan welke woningen, rekening houdend met een smalle beurs.

 

Vernieuwde entree
In het nieuwe concept van “hofjeswonen”, dat voortgekomen is uit de wensen, komt er mogelijk een vernieuwde entree om de verbinding met de b binnentuin te maken, , ontmoeting te stimuleren. Naast verbinding zal ook de uitstraling verbeteren en wordt natuurlijk wordt er ook aan veiligheid gedacht.
Mensen willen meer een woon- dan een verzorgingshuisuitstraling. Dat betekent ook dat we, als alles haalbaar blijkt, we de gangen, badkamers en keukens in de woningen verbeteren.

 

Haalbaarheid toetsen
René Lolkema van Habion vertelt over het belang van goede financiën (businessplan) en planning. Wat kosten de bouwkundige ingrepen en welke opbrengsten staan er tegenover. Kunnen wij betalen wat wij willen realiseren? Over 8 tot 10 weken weten we hoe de vlag erbij hangt en of we het kunnen betalen.
Natuurlijk moet ook de gemeente haar goedkeuring geven.

Anne Leemhuis: “Ook bij Magentazorg moet de betaalbaarheid van het leveren van goede zorg, zoals we dat gewend zijn, worden getoetst. Natuurlijk gaan we al deze zaken eerst met onze eigen medewerkers bespreken”.

 

Ondernemers

Els van Betten doet ook een oproep aan ondernemers om zich te melden: naast de Buitenomdenkers hebben we ook ondernemers nodig die ons concept ondersteunen.
Bent u ondernemer, bijvoorbeeld als kapper, pedicure of iets heel anders, meldt u zich dan bij ons.

 

Vragen/ ideeën of suggesties
Wij moeten gezamenlijk de reuring in het huis en de buurt versterken. Een aanwezige noemt een voorbeeld van een vriendin die in Purmerend in een verzorgingshuis woont. Zij gaat met een groep 1 x per week boodschappen doen bij Deen, met een busje. Dat is voor mensen echt een Superuitje, heel gezellig en je hebt de boodschappen weer binnen.
Dus: een oproep voor een busje en chauffeurs. Er zijn al aanmeldingen binnen van mensen die chauffeur willen zijn.
Het gerucht gaat zelfs dat er een busje is…

Mensen willen graag de belbus terug. Dat was heel fijn en gemakkelijk. Die oproep wordt uitdrukkelijk aan de gemeente meegegeven.

 

Klusclub à la Repaircafé en breiclub
Mannen willen met elkaar kunnen klussen, dingen repareren of maken. Iemand is op zoek naar mannen die dat ook willen. Wellicht kan dit tot een Repaircafé uitgroeien.

Vrouwen willen graag handwerken – heel veel vrouwen houden van breien. Els geeft aan dat Granny’s Finest in gesprek is met Buiten Zorg en WonenPlusWelzijn. Samen mooie producten breien in een breiclubje, post ontvangen en drie keer per jaar met alle dames uit het land die breien, op stap..

Kom naar het werkatelier op woensdag voor meer informatie of om jezelf aan te melden voor activiteiten of om activiteiten te organiseren.

 

Wijkverpleegkundige
Petra werkt als S1 wijkverpleegkundige. In november heeft de S1 wijkverpleegkundige in Buiten Zorg samen met Magentazorg en Evean in het kader van het project Verzorgingshuis een 2e jeugd een bijeenkomst georganiseerd rondom bewegen, valpreventie en een rollatorcheck. Hierbij was ook Olga Commandeur aanwezig. Er is ook gezamenlijk een preventieplan opgesteld waarin veel meer projecten staan die in Langedijk uitgevoerd gaan worden. De samenwerking met het netwerk in de wijk heeft tot successen geleid.

 

Meer weten?
Mailen kan naar: zuidscharwoude@habion.nl.

Bellen kan ook: 030 220 4704 (Habion).
Voor meer informatie kunnen mensen ook terecht bij de projectleiders Tweede Jeugd Buiten Zorg, Marja Comajta (telefoon 0623674208) of Els van Betten (telefoon 0653346190).

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide