Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
2016-11-23-concept-alles-voor-iedereen-kampje-uitkijk

Kijkje in ’t Kampje, Finnen op bezoek en wat doen we met de Uitkijk

Woongebouw voor ouderen ’t Kampje in Loenen aan de Vecht zit middenin de transformatie naar een tweede jeugd. De verbouwing en modernisering van het pand is in volle gang. Daarom hoog tijd voor een nieuwe Gangmaker met rondleidingen door het gebouw dat gestaag transformeert. Tegelijkertijd is er internationale belangstelling voor de transformaties. Vorige maand kwamen er Zuid-Koreanen kijken in Amsterdam, deze keer was het de beurt aan een Finse delegatie. Aan het eind van de dag was er een inspiratiesessie voor De Uitkijk.

 

Kijkje in ’t Kampje
Met zo’n 50 belangstellenden was ’t Kijkje in ’t Kampje wederom een mooi succes. Bezoekers vergaapten zich aan de prachtige woonkeukens verdeeld over het gebouw. De creatieve inrichting met hergebruikte meubels door de Coöperatieve vereniging oogstte terecht de nodige lof. Veel enthousiasme was er ook voor de manier waarop bestuursleden van de coöperatie in de praktijk lieten zien waarvoor en door wie de keukens kunnen worden gebruikt: bijvoorbeeld voor het bakken van overheerlijke kasstengels en pannenkoeken. Heerlijk!

 

Nederland gidsland
Ook in een van de keukens was de ontvangst van een Finse delegatie van onderzoekers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om ouderen te huisvesten. Omdat ze Nederland als gidsland zien, namen ze contact op met Yvonne Witter van het Kenniscentrum van Wonen en Zorg van Aedes/ActiZ. Die kwam al snel bij Habion uit, voor een informatief en gezellig diepte-interview met betrokkenen uit Loenen en Amsterdam. Geïnspireerd en met nieuwe bagage keerden de Finnen terug naar het noorden.

 

De Uitkijk
Een belangrijk onderdeel in de plannen is de nieuwe bestemming voor ‘De uitkijk’. De recreatieve ruimte – die voorheen alleen gebruikt werd door de bewoners – wordt op korte termijn een ontmoetingsplek voor het hele dorp.
Op basis van een gedegen onderzoek dat eerder werd gepresenteerd passeerden op de Gangmakersavond van woensdag 23 november tal van mogelijkheden de revue en gingen bewoners, bezoekers en dorpsgenoten (met behulp van een creatieve tekenaar ter visualisatie) met elkaar hierover in gesprek. De Coöperatieve Vereniging ’t Kampje Plus organiseerde en leidde de bijeenkomst.

 

De talrijke ideeën voor ’t Kampje werden gebundeld tot vijf concepten:
1. Alles voor iedereen
2. De Hof van Loenen
3. Mozaïek in ’t Kampje
4. Muziek & Handwerk
5. Samen genieten

 

De concepten worden verder uitgewerkt. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat nieuwe activiteiten in de plaats komen van de activiteiten die nu in ’t Kampje plaatsvinden. Ze vormen veel meer een aanvulling.
Wanneer er voldoende vraag blijft naar de handwerkclub, de wekelijkse kerkdienst en andere bestaande activiteiten kunnen deze natuurlijk gewoon worden voortgezet.
Overigens geldt deze vraagsturing voor alle activiteiten.


RTV Stichtse Vecht

De lokale omroep RTV Stichtse Vecht filmde de avondsessie.

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide