Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
IMG_4192

Nieuwe fase prettig oud worden in Langedijk

Op woensdag 16 december presenteerden Magentazorg en woningcorporatie Habion de eerste ideeën voor de Tweede Jeugd van Buiten Zorg en Grenswoude in Zuid-Scharwoude. Ze deden dat op de drukbezochte Terugkomdag. Naast deze terugkoppeling hadden bewoners een leuk programma samengesteld over de thema’s die mensen belangrijk vinden om prettig oud te worden.

 

Vanaf 3 november was er gedurende zes weken een zogenoemd werkatelier in Buiten Zorg, waar deskundigen aanwezig waren om de 1.000 wensen en ideeën te vertalen in een voorlopig plan. Ook kon iedereen er binnenlopen met vragen en ideeën. Op 16 december werd het voorlopig plan bij alle betrokkenen getoetst. Projectleider namens Habion, Els van Betten: “De bewoners van Buiten Zorg zijn al heel tevreden over hoe het nu is. Dat zien we ook terug in de wensen. De meeste gaan over vooral over samen dingen ondernemen. Ze willen reuring, gezelligheid en actie. Een winkelstraatje in Buiten Zorg bijvoorbeeld.”

 

Meer keuze in kamertypes, aangepaste balkonrelingen en de nodige vernieuwing in badkamers. Op het gebied van zorg gaat het vooral over het behouden van de zelfstandigheid en meer eigen regie. “We hebben de afgelopen periode schetsen gemaakt van hoe de gebouwen er straks uit moeten zien. Zo kun je bijvoorbeeld de hoofdingang verleggen naar het atrium zodat dat het kloppend hart van het gebouw wordt. Ook zijn er ideeën voor een mooie aanlegsteiger voor Langedijker schuitjes en andere vaartuigen. Nu gaan we de schetsen verder uitwerken en kijken wat we daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Daarbij speelt geld een rol, maar ook de samenwerkingsmogelijkheden met andere partijen”, vertelt projectleider Marja Comajta.

 

Nieuwe fase


Het project gaat nu een nieuwe fase in. Hierin kijken de partners of de ideeën en wensen kunnen worden omgezet in haalbare voorlopige plannen. Deze periode duurt tot en met maart 2016.

Op 16 maart is er een nieuwe bijeenkomst. Iedereen krijgt hiervoor nog een uitnodiging. Daarna gaan de partners de plannen verder uitwerken en toetsen op financiële haalbaarheid (zijn de plannen wel betaalbaar?). Deze periode duurt tot aan de zomervakantie. In de tweede van het jaar worden de plannen definitief gemaakt. Als alles volgens plan verloopt start de uitvoering start in 2017.

 

Intussen roepen Magentazorg en Habion iedereen op om mee te denken. Het werkatelier is vanaf januari elke woensdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 

Tweede jeugd voor Buiten Zorg en Grenswoude


De ouderenzorg verandert. Langer thuis blijven wonen met zorg- en dienstverlening in de eigen woning vormt het toekomstbeeld. Traditionele verzorgingshuizen gaan langzaamaan verdwijnen. Sluiten van deze huizen is echter geen optie. Zeker met het oog op de dubbele vergrijzing (er komen meer ouderen, die ook nog eens ouder worden) blijft er een grote behoefte aan gebouwen waar mensen veilig en gezellig kunnen wonen. Eigenaar Habion van woonzorglocatie Buiten Zorg en Grenswoude wil dan ook samen met zorgorganisatie Magentazorg een ‘Tweede Jeugd’ voor deze panden. De inspiratiedag op maandag 2 november was met een royale opkomst en 1.000 wensen en ideeën een goed begin. Op het daarop volgende werkatelier zijn diverse activiteiten, waaronder een beweeglijk optreden van tv-persoonlijkheid Olga Commandeur, de revue gepasseerd. Op woensdag 16 december zijn de wensen en ideeën voorgelegd. Daarna begint de planvorming.

 

Kijk hier naar een van de mooie optredens tijdens de Terugkomdag

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide