Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd

In de pers

Habion-directeur Peter Boerenfijn in BNR Nieuwsradio
Op dinsdag 13 oktober was Peter Boerenfijn in de nieuwuitzending van BNR Nieuwsradio te gast bij Roelof Hemmen. Luister mee naar zijn heldere uitleg waarom en hoe Habion verzorgingshuizen opnieuw uitvindt.

Luister hier naar het radiofragment, van 45.13 tot 55.22 min.

Verzorgingshuis wordt huis van het dorp
Het enige verzorgingshuis in Voorst, de Benring, krijgt een tweede leven. Het verzorgingshuis wordt verbouwd tot een woongebouw waar alle ouderen uit het dorp terecht kunnen, of ze nu veel of weinig zorg nodig hebben. Zo begint een reportage bij Omroep Gelderland over de metamorfose die de Benring in Voorst op dit moment ondergaat.  

Kijk hier naar de leuke reportage van woensdag 7 oktober

Tweede leven voor verzorgingstehuis
Op vrijdag 28 augustus maakte het NOS-journaal radio- en televisieopnamen in zorgcentrum De Molenhof in Zwolle. Reden: ons experiment Bejaardenhuis, een tweede jeugd dat we op dit moment samen met de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, bewoners en buurtbewoners doen. Op zaterdag 29 augustus is het item vanaf 7.00 uur te beluisteren op Radio 1 en om 18.00 en 20.00 uur te zien op de televisie (NPO 1).

Bekijk hier het item op de website van de NOS

70’s Roadshow in Zwolle
In Zwolle streek op 15 juli 2015 de eerste 70’s Roadshow neer. De Stentor berichtte erover: Roadshow Zwolle Stentor 16 juli 2015

Studenten in de Molenhof
Vanaf augustus 2015 wonen er zes studenten in de Molenhof: 2015 07 11 Stentor Studenten in het verzorgingshuis

Iedereen moet hier oud kunnen worden
In Voorst moet je comfortabel kunnen blijven wonen, óók als je oud bent, vinden de bewoners van het Gelderse dorpje. Maar liefst een derde van de bevolking kwam daarom opdagen tijdens een avond over de toekomst van het enige verzorgingshuis in het dorp. Woningcorporatie Habion kreeg het samen met hen en de lokale zorgorganisatie Trimenzo voor elkaar dat woonzorgcentrum de Benring niet dicht hoeft maar een tweede jeugd krijgt.
Lees hier het artikel uit Aedes Magazine juni 2015

Transformatie zorgvastgoed naar wonen loont
Zorgvastgoed transformeren naar wonen loont. Tien herbestemmingsprojecten – van All-inclusive tot woonzorgcoöperatie en van studenthotel tot koopappartement – laten zien dat met het nodige ondernemerschap voor het bestaande verzorgingshuis een nieuwe functie te vinden is. De ondernemerszin, creativiteit en het vinden van draagvlak onder de lokale gemeenschap is van groot belang bij het herbestemmen naar wonen.
Een van de tien is De Benring in Voorst. Lees hier het Eindrapport_transformatie_zorgvastgoed_30_juni (kijk op pagina 76)

Oud worden in eigen dorp met woonzorgcoöperatie
Habion doet op dit moment op vier plekken in het land experimenten. In de Benring in Voorst zijn we het verst. Daar is inmiddels een woonzorgcoöperatie opgericht en is de verbouwing al ver gevorderd. Dat ontdekte de landelijke organisatie Platform 31 dat onderzoek deed naar de verzorgingshuizen. De Benring (Instituut eruit, buurt erin) was een van de beschreven projecten. Trouw maakte een mooi verslag van ‘misschien wel het mooiste project van Nederland’ op dit vlak. Klik hier 20150702 Artikel Benring in Trouw

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide