Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
tekenmoment2

Samen oud worden in Zuid-Scharwoude

De ouderenzorg verandert. Langer thuis blijven wonen met zorg- en dienstverlening in de eigen woning vormt het toekomstbeeld. Traditionele verzorgingshuizen gaan langzaamaan verdwijnen. “Maar wij sluiten geen verzorgingshuizen, we vinden ze opnieuw uit samen met de buurt”, stelt Peter Boerenfijn van Habion. De eigenaar van de gebouwen van woonzorglocatie Buiten Zorg en Grenswoude wil een ‘Tweede Jeugd’ voor de panden en vindt in zorgorganisatie Magentazorg een gelijkgestemde partner.

 

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor het project op maandag 12 oktober was het startsein voor ‘Tweede Jeugd Buiten Zorg en Grenswoude’. Boerenfijn zette samen met bestuurder Anne Leemhuis van Magentazorg een handtekening, in het bijzijn van de gemeente Langedijk. “Betaalbaar, veilig en prettig wonen met goede zorg- en dienstverlening in de buurt. Dat is waar we voor staan”, aldus Anne Leemhuis. “Hoe dat er straks uit moet zien, met alle veranderingen in wet- en regelgeving, willen we samen met bewoners van Buiten Zorg en Grenswoude, en de inwoners en organisaties van Langedijk gaan bepalen.”

 

Aftrap Tweede Jeugd
Op maandag 2 november vindt in woonzorglocatie Buiten Zorg in Zuid-Scharwoude een inspiratiebijeenkomst plaats. Samen met alle betrokkenen in de lokale samenleving onderzoeken Magentazorg en eigenaar woningcorporatie Habion hoe deze gebouwen ook in de toekomst aantrekkelijk blijven voor Zuid-Scharwoude. Deze inspiratiedag vormt de aftrap van het project Tweede jeugd in Buiten Zorg en Grenswoude dat de partners samen beginnen om dit gebouw nu en in de toekomst te behouden als vitale woon- en leefgemeenschap in het dorp.

 

Enthousiast
Wethouder Bert Fintelman van de gemeente Langedijk waar Zuid-Scharwoude onder valt is enthousiast over het project: “We zijn als gemeente enthousiast over dit initiatief, omdat het vanuit de samenleving zelf komt en het aansluit bij onze visie als gemeente dat zorg dichtbij, zichtbaar en laagdrempelig moet zijn. Veel ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen en dat kunnen zij dan ook nog in hun eigen dorp, in Zuid-Scharwoude. Het initiatief geeft Buiten Zorg bovendien de kans om te blijven bestaan, ondanks dat het wellicht een andere functie krijgt.”

 

Twee bijeenkomsten
Op de inspiratiedag op maandag 2 november is iedereen welkom die wensen en ideeën heeft voor Buiten Zorg en Grenswoude of zich wil laten inspireren. In twee bijeenkomsten, verdeeld over de dag, kijken we of en in welke vorm de gebouwen kunnen worden behouden en welke ideeën en wensen er leven bij de mensen. Ook vragen we bewoners en buurtbewoners wat zij er zelf voor over hebben om Buiten Zorg en Grenswoude aantrekkelijk te houden.

 

Werkatelier
Om de plannen en ideeën samen uit te werken organiseren we in Buiten Zorg het werkatelier, dat een zichtbare plek krijgt in het gebouw. Dat begint al op dinsdag 3 november. Hier gaan we elke werkdag van 10.00 uur tot 17.00 uur samen met allerlei deskundigen direct aan de slag. Daar nemen we zes weken voor. Aan het einde van deze periode ligt er een voorlopig plan. Dat bespreken we met alle andere betrokkenen op woensdag 16 december. Ook hier is iedereen welkom. Daarna wordt het voorlopig plan, met betrokkenen, verder uitgewerkt om te kijken of het praktisch haalbaar en betaalbaar is.

 

Deelname
Iedereen kan meedoen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op www.een2ejeugd.nl of door te mailen naar zuidscharwoude@habion.nl. Kijk ook op www.een2ejeugd.nl

 

Eerdere ervaringen
Buiten Zorg en Grenswoude vormen samen de vierde locatie van Habion die op deze manier een verandering ondergaat. In het experiment ‘Bejaardenhuis, een 2e jeugd’ (www.een2ejeugd.nl) gaat het niet om enkel een verbouwing maar juist om een totaal andere kijk op ouderenhuisvesting. Met als doel het groeiende aantal kwetsbare ouderen een perspectief te bieden.. Na ruim een jaar ervaring met dit experiment blijkt dat ouderen behoefte hebben aan: betaalbaar veilig wonen met zorg in de buurt, contact (ontmoeten, gezelligheid, reuring en ertoe doen) en zelfbepaling (eigen regie, emancipatie, keuzemogelijkheden).

One Response to “Samen oud worden in Zuid-Scharwoude”

  1. M,achthoven zegt:

    Lijkt me fantastisch, er zal echter wel het een en ander verbouwd moeten worden.
    Groeten.

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide