Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd
Zon op zorg willeke def

Uw eigen zonnepaneel op de Benring?

Op vrijdag 9 oktober is in Voorst een bijzondere activiteit. Dan start in de Benring namelijk een actie die 432 zonnepanelen op het dak van het zorgcentrum mogelijk moet maken. Uniek voor Nederland want de actie gaat met crowdfunding. Dat wil zeggen dat iedereen een bijdrage kan leveren, door een aandeel te kopen in de zonnepanelen.

De actie is een initiatief van Habion en duurzaamheidsorganisatie Urgenda. “Niemand is te oud om het duurzame voorbeeld te geven. De oudere generatie krijgt een voorbeeldfunctie door op elk zorghuis in Nederland zelf energie op te wekken,” vertelt Willeke Janssen van Habion.

 

Hoe werkt het?
Iedereen kan mede-eigenaar worden van het zonnedak. U ook. Hoe? Door een zonnedeel (à €25) of zelfs een zonnepaneel (à €450) aan te schaffen. De stroom gebruiken de bewoners van de Benring zelf en als mede-investeerder ontvangt u elk jaar een vergoeding in euro’s met een vast rendement tussen de 3 en 4,1% per jaar, afhankelijk van hoe goed de zon het heeft gedaan dat jaar. Na 16 jaar krijgt u de inleg gewoon weer terug en vanaf dat moment heeft de Benring een 40% lagere energierekening. Dit kan oplopen tot een besparing van €75.000 aan energielasten over 25 jaar.

Bekijk hier Nieuwsbrief de Benring

Kijk ook op zonopzorg

 

Een tweede jeugd voor en door De Benring

Woningcorporatie voor ouderen Habion is eind 2013 met het experiment “Bejaardenhuis, een 2e jeugd” gestart om bestaande verzorgingshuizen te transformeren, nieuw leven in te blazen en de bewoners een tweede jeugd te laten beleven. Verzorgingshuis de Benring in Voorst was eind 2013 het eerste huis dat op deze manier onder handen is genomen. Er werden inspiratiebijeenkomsten gehouden en in rap tempo plannen gemaakt.

 

Samen met de bewoners en de lokale オンライン カジノ bevolking is de verandering voortvarend ter hand genomen. Dat resulteerde al snel in de oprichting van een woonzorgcoöperatie. Binnen een half jaar werden de 18 aanleunwoningen opgeknapt en bewoond door jongeren die in ruil voor minder huur diensten zouden verrichten voor ouderen in het verzorgingshuis. Ruim één jaar na de eerste bijeenkomst werd ook het startsein gegeven voor de fysieke renovatie van het gebouw. Inmiddels zijn veel woningen vernieuwd, zijn er, op wens van de bewoners woonkeukens ingericht op elke verdieping en kan snel worden gestart met de renovatie van het middendeel van het gebouwen met daarin de gemeenschappelijke voorzieningen. Sinds mei 2015 is er een sociaal ondernemer actief, die onder andere gebruikt maakt van de keuken.

 

Het initiatief ‘Zon op de Benring’ sluit naadloos aan bij het experiment Bejaardenhuis een tweede jeugd, waar woningcorporatie Habion, de zorgorganisaties Trimenzo en ’s-Heeren Loo en de woonzorgcoöperatie Voorst op dit moment mee bezig zijn. De Benring als belangrijke plek in de buurt en het dorp Voorst. Op een prettige en veilige manier oud worden in je eigen dorp en betaalbaar. Dat is waar de woonzorgcoöperatie zich ook hard voor maakt. Dat wordt met een flinke verlaging van de energiekosten natuurlijk alleen maar aantrekkelijker. Daarbij levert het zonnepanelenproject een mooie bijdrage aan de versterking van de saamhorigheid in het dorp. Iedereen in het dorp kan er van profiteren.

Geef een reactie

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide