Habion
Bejaardenhuis een tweede jeugd

Zuid-Scharwoude

Op maandag 20 februari 2017 presenteerden woningbouwcorporatie Habion en zorgorganisatie Magentazorg de plannen voor Buiten Zorg in Zuid Scharwoude. De belangrijkste boodschap: Buiten Zorg blijft open en krijgt een 2e Jeugd! Hiermee blijft Buiten Zorg een aantrekkelijk woongebouw voor ouderen, waar zij veilig kunnen wonen met veel gezelligheid en contact met elkaar en met de buurt. De wensen van bewoners, hun familieleden, de buurt, vrijwilligers, gemeente en andere betrokkenen zijn hierbij leidraad geweest. De verbouwing van Buiten Zorg start begin 2018. 

Over Een 2e Jeugd voor Buiten Zorg
Vanaf 2015 zijn Habion en Magentazorg samen met de bewoners, buurtbewoners, vrijwilligers, ondernemers, de gemeente en andere betrokkenen aan de slag gegaan met een nieuwe koers. Samen hebben we bepaald hoe Buiten Zorg nu en in de toekomst een fijn thuis kan bieden, waarbij wonen centraal staat, bewoners zelf de regie hebben en de zorg per bewoner op maat geregeld kan worden. Maar ook waar de Buiten Zorg het stralende middelpunt van de buurt is, waar jong en oud samenkomt. Habion en Magentazorg hebben alle wensen van betrokkenen geïnventariseerd en zijn vervolgens aan de slag gegaan om deze wensen om te zetten in een concreet plan. Op 20 februari presenteerden zij dit plan aan alle betrokkenen.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst in 2015 en in de werkateliers daarna verzamelden Habion en Magentazorg de wensen van bewoners, vrijwilligers, de buurt, gemeente en andere belanghebbenden. De belangrijkste wensen: samen eten en gezelligheid, veilig wonen en aanpassing van het gebouw.

Buiten Zorg: een woongebouw voor ouderen
Het wonen en de zorg in Buiten Zorg wordt anders ingericht. Veel van de huidige bewoners krijgen zowel zorg als hun appartement via Magentazorg. Nieuwe bewoners huren straks hun woning van Habion en regelen zorg via bijvoorbeeld Magentazorg. Bewoners kunnen gewoon in Buiten Zorg blijven wonen. Ook komen er ongeveer 8 woningen voor bewoners die zware zorg nodig hebben (het huidige Beschermd Wonen).

indeling-gebouw-met-wolkjes

Reuring en voorzieningen voor Buiten Zorg én de buurt
Chantel’s Mengelmoes
Chantel kookt dagelijks voor bewoners en in de toekomst ook voor de buurt. Alle dagen met verse seizoensingrediënten koken, daar staat zij voor. Zij gaat straks haar kookstudio en cateringbedrijf runnen vanuit Buiten Zorg. En ze opent een winkel in het gebouw waar bewoners en buurtbewoners producten kunnen kopen, en misschien afhaalmaaltijden. 

Wonen Plus Welzijn: Factorie en Doet en Ontmoet
Per 1 januari 2017 is Doet en Ontmoet gestart. Elke donderdagmiddag kunnen bewoners en buurtbewoners in het restaurant terecht voor een praatje en gezelligheid. De Factorie is een buurt leer-werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden een linnenservice voor de was en een klussendienst (voor kleine klusjes in uw woning, een boodschap of tuinonderhoud). De Factorie is elke dinsdag- en donderdagochtend open in de Binnentuin van 10.00 tot 12.00 uur.

Het gebouw en de woningen worden aangepakt
Veel bewoners wensten grotere woningen in Buiten Zorg. Dit gaan we realiseren. Hierdoor komen er minder woningen: van 46 naar 29. De huidige 1-kamerappartementen worden verbouwd tot 2-kamerwoningen met een eigen keuken, badkamer, een aparte slaapkamer en een aansluiting voor een wasmachine en -droger. Elke woning krijgt een video-intercom, zodat bewoners kunnen zien of het veilig is om de deur open te doen.  

Begin 2018 zal de verbouwing starten. Het komende jaar staat in het teken van het uitwerken van de plannen en de vergunningsaanvraag. Als de verbouwing in 2018 gaat beginnen, zullen bewoners tijdelijk verhuizen naar een andere woning in Buiten Zorg. Hiervoor moeten voldoende woningen beschikbaar zijn, daarom komen er de komende maanden alleen nieuwe bewoners wonen die dit tijdelijk willen doen.

 

« 1 van 4 »

Lees het laatste nieuws over Zuid-Scharwoude>>

Geef een reactie:

Uw naam

Uw email

Uw bericht

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide